De belangrijkste soorten weddenschappen en wedtermen

Wedtypes en termen

Wanneer je wilt beginnen met wedden op sport bij een bookmaker online kan dit nogal overweldigend zijn. Er zijn namelijk heel wat termen die waarschijnlijk nieuw voor je zijn. Aangezien je met echt geld aan het spelen bent, is het belangrijk dat je alle belangrijke begrippen snapt zodat je geen fouten gaat maken.

Wij zetten hier de meest gebruikte en belangrijkste termen voor je op een rijtje zodat je snel begrijpt wat er op de website van je bookmaker staat.

Accumulator

Een accumulator wordt ook wel een combi bet of een meervoudige weddenschap genoemd. Een accumulator gaat drie of meer weddenschappen met elkaar combineren. Hierdoor vermenigvuldigen de quoteringen van de weddenschappen zich met elkaar. Dit kan soms een heel hoge quotering opleveren, maar het risico dat je de weddenschap niet wint, verhoogt uiteraard ook.

Bookie of bookmaker

Dit is de term die vaak gebruikt wordt voor de website of het wedkantoor waar je een weddenschap plaatst. Beide termen zijn synoniemen en kunnen door elkaar gebruikt worden.

Bankroll

Je bankroll is het geld dat je hebt staan bij je bookmaker op je speelrekening. Dit geld is dus het geld dat je op dit moment beschikbaar hebt bij de bookmaker om in te zetten. Je kan je bankroll verhogen door meer geld op te laden op je speelrekening of door weddenschappen te winnen en het geld op de speelrekening te zetten.

Bonus

Een bonus of een promotie van de bookmaker is een extraatje dat je krijgt wanneer je een weddenschap plaatst of een account aanmaakt. Dit kan bonus speelgeld zijn of een free bet. Het is de moeite waard om af en toe eens te kijken of bookmakers geen interessante bonus actie hebben waar je gebruik van kunt maken als je wil gokken.

Dubbele kans (Double chance)

De dubbele kans weddenschap wordt ook de Double Chance bet genoemd. Bij deze weddenschap zet je in op twee uitkomsten van de wedstrijd. Bij voetbal ga je bijvoorbeeld wedden dat de thuisploeg ofwel wint ofwel gelijkspeelt. Je hebt dus twee kansen om de weddenschap te winnen. Verliest de thuisploeg, dan verlies je de weddenschap.

Free bet

Een free bet is, vrij vertaald, een gratis weddenschap. Bookmakers geven vaak spelers als promotie een free bet. Je krijgt dan wat gratis wedtegoed waar je mee kunt wedden op een bepaalde weddenschap of een weddenschap naar keuze. Soms kun je met enkel dit geld gokken en kun je de volledige winst houden. Het is ook mogelijk dat je een bepaald percentage eigen geld van je bankroll moet inzetten om een free bet te kunnen plaatsen.

Handicap weddenschap

Bij een handicap weddenschap geef je een team een virtuele voorsprong om de odds te veranderen. Zo kun je een minder sterk team een voorsprong geven om de quotering van de favoriet te verhogen. Je kan zelf kiezen hoe hoog je de virtuele voorsprong maakt van de tegenstrever.

Live weddenschap

Een live weddenschap is een weddenschap die wordt geplaatst terwijl de wedstrijd aan de gang is. Wanneer je gaat live wedden kunnen de quoteringen snel veranderen en is het dus belangrijk dat je naar de wedstrijd kijkt en inzicht hebt in de sport.

Odds

Odds is de engelse benaming voor kansen. De term wordt in deze context ook gebruikt om de quotering aan te duiden die de bookmaker voor een bepaalde weddenschap geeft. Hoe hoger je odds, hoe hoger de uitbetaling is als je de weddenschap juist hebt.

Over / under 2.5 doelpunten

Dit is een weddenschap die aan populariteit heeft gewonnen de laatste jaren. Wanneer je een over 2.5 doelpunten bet plaatst, dan wed je dat er in de wedstrijd meer dan 2,5 doelpunten zullen vallen. Dus in de praktijk zullen er volgens jouw weddenschap drie doelpunten of meer vallen.

Een under 2.5 doelpunten weddenschap is het omgekeerde. Bij deze weddenschap voorspel je dat er minder dan 2.5 doelpunten zullen vallen. In de praktijk gok je dus dat er 2 doelpunten of minder gescoord zullen worden tijdens de wedstrijd.

ROI

ROI is een afkorting voor return on investment. Dit is een term die vaak door gokkers wordt gebruikt om aan te duiden hoeveel geld ze hebben gewonnen of kunnen winnen ten opzichte van het bedrag dat ze hebben ingelegd op de weddenschap. De term komt vaak terug bij spelers die naar de lange termijn kijken wanneer ze wedden.

Value bet

Een value bet is een weddenschap waar de kansen niet overeenstemmen met de werkelijkheid. Een van de teams heeft een hogere quotering krijgen dan je zou verwachten. Veel gokkers zijn op zoek naar value bets om zo hun kansen en uitbetaling als ze winnen zo hoog mogelijk te krijgen.

Surebet

Soms zitten er verschillen tussen de quoteringen van de bookmakers waardoor je eigenlijk je weddenschap niet kunt verliezen. Als twee tennissers aan elkaar gewaagd zijn kan het zijn dat je bij de ene bookmaker odds krijgt van 1.75 voor tennisser A en 1.95 voor tennisser B. Terwijl je bij de andere bookmaker odds krijgt van 2.05 voor tennisser A en 1.78 voor tennisser B.

Als je 10 euro inzet op tennisser A bij de bookmaker die 1.95 kansen geeft voor die speler en 10 euro inzet op tennisser B bij de bookmaker die een quotering van 2.05 geeft dan kun je eigenlijk geen geld verliezen. Je moet natuurlijk wel een account bij beide bookmakers maken.

Een echte surebet komt niet vaak voor, je maakt dus best je berekening tweemaal als je denkt dat je een surebet gevonden hebt.

Systeemweddenschap

Een systeemweddenschap is een soort combi weddenschap. Je gaat op verschillende combinaties van voorspellingen wedden. Het grote voordeel van een systeemweddenschap is dat je niet elke weddenschap juist moet hebben om geld te winnen. Een systeemweddenschap heeft minimaal drie voorspellingen en maximaal acht. Er bestaan heel wat verschillende varianten op de systeemweddenschap. De meest bekende varianten zijn de Yankee en de Trixie.

Quotering

De quotering is een ander woord voor odds die je krijgt van je bookmaker. Hoe hoger de quotering van een weddenschap hoe onwaarschijnlijker de bookie denkt dat deze uitkomst zal voorvallen. Uiteraard krijg je bij een hoge quotering ook een grotere uitbetaling wanneer je de weddenschap correct hebt voorspeld.