Wedstrategieën: de meest voorkomende types eenvoudig uitgelegd

Wedtypes en termen

De meeste beginners, wanneer ze wedden op sport, zoeken een wedstrijd die ze wel leuk vinden en plaatsen wat geld op de weddenschap. Daar is niets mis mee, maar soms profiteren deze spelers niet optimaal van de situatie of van de quoteringen omdat ze geen strategie benutten.

Uiteraard is het gebruik van een strategie geen manier om er zeker van te zijn dat je een weddenschap gaat winnen. In veel gevallen kan het wel je kansen wat verbeteren in vergelijking met zomaar in te zetten op een sportwedstrijd omdat je daar zin in hebt.

Welke factoren belangrijk zijn voor elke strategie

Een hogere quotering is meer risico

Hoe hoger de quotering is die je krijgt van de bookmaker, hoe kleiner de kans is dat de bookmaker denkt dat dit echt gaat gebeuren. Je quotering dat Ajax de Champions League gaat winnen zal een stuk hoger zijn dan de odds die je krijgt dat Barcelona het toernooi wint.

Een hoge quotering betekent dus dat je meer risico loopt. De kunst bestaat erin om de hoogte van de quotering af te wegen tegenover het risico dat je verliest. Je moet op zoek gaan naar weddenschappen die jou een hoge quotering geven voor een in verhouding laag risico.

Elke strategie begint met kennis

Om een zo goed mogelijke gokker te worden, is het van belang om te weten waar je je geld op inzet. Hoe meer informatie je hebt over de ploeg, de competitie of de speler waar je wil op wedden, hoe beter. Door een uitgebreide kennis te hebben kun je ook sneller en beter value odds vinden en kun je eenvoudig het risico inschatten dat je loopt bij een weddenschap.

Vergelijk bookmakers

Het loont altijd om de bookmakers te vergelijken. Er zit soms heel wat verschil tussen de kansen die je krijgt aangeboden op eenzelfde weddenschap. Zeker wanneer je graag met combinatie weddenschappen speelt, is dit belangrijk. Het verschil in winst dat je uiteindelijk kan hebben wanneer je wint, kan bijzonder groot zijn. Ook hebben bookmakers vaak promoties lopen waardoor je nog meer kunt winnen dan met normale odds het geval is mocht je de juiste voorspelling maken.

Wij hebben alle bookmakers die legaal kansspelen mogen aanbieden aan Nederlanders al met elkaar vergeleken. Zo hoef jij dit niet meer te doen en kun je direct bij de beste bookmakers wedden op sport.

Bankroll management

Bij bankroll management draait alles om slim omgaan met je speelrekening. Bankroll management is in essentie je speelgeld goed beheren zodat je altijd kansen kunt grijpen wanneer deze zich voordoen.

Een goede bankroll management strategie is om nooit al het geld te wedden dat je op je speelrekening te wedden in een enkele keer. Daarnaast is het ook van belang dat je limieten zet op hoeveel je wedt per dag of per weddenschap. Zo voorkom je dat je impulsief gaat gokken om een verlies goed te proberen maken of je winsten verliest door een slechte weddenschap aan te gaan.

Single bet

De single bet wedstrategie is de eenvoudigste manier van wedden die er is. De Single bet wordt ook een enkelvoudige weddenschap genoemd. Bij een single bet ga je inzetten op een enkele weddenschap. Een heel vaak voorkomend voorbeeld van de single bet is 1×2 weddenschap. Hier staat 1 voor het thuisteam, x voor een gelijkspel en 2 voor het uitteam.

Een single bet heeft enkele voordelen voor beginnende gokkers die heel aantrekkelijk zijn. Zo is er bij een single bet maar een enkele weddenschap die je in de gaten moet houden en is het direct na de wedstrijd duidelijk of je hebt gewonnen of niet. Het geld dat je wint, komt dan direct op je account te staan, waardoor je het opnieuw kunt gebruiken. Bij een combi bet moet je wachten tot alle wedstrijden zijn afgelopen en moet je meerdere zaken in de gaten houden.

Een single bet heeft doorgaans een wat lagere quotering dan een combi bet, maar het risico om je single bet te verliezen is in de regel ook heel wat lager. Veel spelers, zowel beginners als experts, kiezen er daarom voor om vooral met single bets te wedden.

Value bet

Een value bet, is een weddenschap die een positieve winstverwachting heeft. Het is een weddenschap die voor jou als speler meer waarde heeft dan een doorsnee bet omdat je quotering hoger is dan je zou verwachten.

Een value bet kun je herkennen aan het verschil van waarde die jij toekent aan een bepaalde quotering met de waarde die de bookmaker toekent. Als jij een weddenschap zou aanvaarden die odds van 1.25 heeft, maar de bookmaker geeft je maar liefst 1.80 dan is dat een value bet.

Bij value bets is het van belang dat je je eigen quotering op feiten gaat baseren. Een louter buikgevoel is niet genoeg. Je kan bijvoorbeeld rekening houden met het feit dat een bepaalde speler helemaal uit vorm is of dat de er geruchten zijn dat er ruzie is in het team. Als de bookmaker daar geen rekening mee heeft gehouden, dan zullen de quoteringen anders zijn dan je zou voorspellen.

Value bets komen vooral voor in kleine competities waar de bookmaker minder informatie over heeft. Een goede manier om value bets te vinden is door verschillende bookmakers te vergelijken. Wanneer een bepaalde bookmaker een significant hogere odd heeft dan andere bookmakers dan kun je vaak van een value bet spreken.

Uiteraard is een value bet geen garantie dat je gaat winnen of dat de quotering echt zo gunstig is voor jou. Het is altijd mogelijk dat de bookmaker iets heeft gezien dat jij niet weet en daar de odds heeft op aangepast. Doe dus goed je onderzoek vooraleer je wedt.

Combinatie weddenschap

Een combinatieweddenschap wordt ook wel een combi bet genoemd. Dit is een meervoudige weddenschap waar je meerdere weddenschappen gaat combineren op een enkele wedcoupon.

Het resultaat daarvan is dat alle quoteringen die je krijgt worden vermenigvuldigd met elkaar. Hierdoor kun je zelfs met een relatief lage inzet hoge bedragen winnen met je weddenschap.

Echter heeft de combinatie weddenschap ook een significant nadeel. Je moet elke weddenschap die je plaatst juist hebben. Heb je er een fout, dan verlies je de gehele bet. Daardoor is het risico dus bijzonder hoog dat je uiteindelijk niets wint.

Je kan heel wat verschillende weddenschappen met elkaar combineren wanneer je een combinatieweddenschap wil afsluiten. Je kunt naast de winnaars ook wedden op de exacte uitslag of het aantal doelpunten dat zal vallen.

Een combinatie weddenschap wordt meestal gebruikt wanneer de odds die je krijgt voor een single bet te laag zijn. Dat is zo wanneer een duidelijke favoriet, bijvoorbeeld Real Madrid, in de Champions League speelt tegen een minder sterk team zoals Club Brugge.

Aangezien je bij een combinatieweddenschap met verschillende weddenschappen rekening moet houden, is dit een tactiek die vaak door experts wordt gebruikt die weten wat ze doen. Ben je nog maar net begonnen met wedden op voetbal, dan is het beter het bij single bets te houden tot je meer inzicht hebt in online wedden.

Live weddenschap

Als je een wedstrijd die je kijkt spannender wil maken of iemand bent met heel wat inzicht in het spelverloop dan is de Live Weddenschap een goede strategie voor je. Tijdens live wedden veranderen de quoteringen die je krijgt van je bookmaker in real time terwijl de wedstrijd wordt gespeeld.

Live wedden is een strategie waar veel experts bij zweren. De bookmaker heeft namelijk vaak moeite om snel de quoteringen aan te passen aan de spelrealiteit. Soms kun jij in een oogopslag zien hoe goed een team in vorm is, maar duurt het enkele minuten alvorens de bookmaker de odds heeft aangepast.

Als je wil live wedden op een sport dan moet je heel wat inzicht hebben en snel beslissingen kunnen maken. Bij een gewone weddenschap heb je heel wat tijd om elke bet tweemaal te controleren of je wel aan alles hebt gedacht en/of er geen extra informatie beschikbaar is. Bij live wedden moet je op het moment zelf kunnen beslissen en op basis van parate kennis je strategie bijstellen of een bet plaatsen.

Conclusie

Uiteraard zijn er nog meer wedstrategieën die je kunt gebruiken om te wedden op sport. De beste manier om de wedstrategie die het beste bij jou past te vinden is door te wedden met enkel je pen en papier en niet met echt geld. Kijk welke strategie jou de beste resultaten gaat opleveren en waar je ook het meeste plezier aan beleeft.